En del af K13 EVENTS

Historien om Vandværket

Lige der hvor Nordvest, Vanløse og Frederiksberg mødes, har der ligget et vandværk siden 1903.

Du kender måske slet ikke Vandværket ved Borups Allé. Måske kender du det som Den Gamle Kedelbygning, Vanløse Vandværk eller Værket ved Nordvestvej. Vi har valgt at holde fast i navnet Vandværket.

Den 1400m2 store bygning er tegnet af arkitekten Ludvig Fenger. Som stadsarkitekt i København, stod Fenger for flere markante bygninger i København, heriblandt Københavns Hovedbrandstation, Vestre Fængsel og Øksnehallen.

I 1901 påbegyndte arbejdet på at skabe Københavns nye Vandværk. Vandværket stod klar til brug i 1903 og var aktivt indtil 1950, hvor man solgte en del af grunden fra og beholdt den nuværende bygning med Rentvandsbeholder og Maskinhus. Herfra blev det en del af Københavns Vandforsyning, hvor man arbejdede fra Maskinrummet indtil 2004.

I 2007 blev det gamle vandværk kortvarigt besat af en gruppe unge fra det forhenværende ungdomshus på Jagtvej 69. Det varede dog ikke længe, men man kan stadig se rester fra deres besøg i den kreative udsmykning af væggene i Maskinrummet. Det var dog ikke første gang Vandværket blev besat. Under 2. Verdenskrig valgte tyske soldater at besætte Vandværket i forsøget på at tvinge civilbefolkningen til at overgive sig på grund af vandmangel. De havde dog overset et enkelt vandværk, så planen lykkedes aldrig.

Siden da har bygningen stået tom indtil 2018, hvor Rasmus Storgaard valgte at købe det gamle vandværk for at skabe et moderne forsamlingshus med plads til alle. I december 2019 åbnede det nyrestaurerede vandværk med konference- og selskabslokaler, møderum, kontorlokaler, vinkælder restaurant og café. Vi har bibeholdt husets historiske ånd og charme og husets smukke arkitektur ses stadig tydeligt. Vi glæder os til at vise dig det!

Kilder: Københavns vandforsynings historie (1959), Københavns Vandværk 1859 – 1909: Historisk Beretning om Stadens Vandforsyning, Af Københavns Vandforsyning (1909)

Hvis du har spørgsmål til os eller har lyst til at komme forbi og se Vandværket så må du endelig kontakte os: